
Consultanta fonduri nerambursabile
Schema de energie pentru fermieri si sectorul alimentar
Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.
Â
Proiectele de investiții se pot depune în cadrul sesiunii de primire a cererilor de finanțare începând din 24 decembrie 2024 și se închide în data de 28 februarie 2025.
Obiectiv
Schema de energie pentru fermieri si sectorul alimentar este adresata investiţiilor destinate producţiei de energie electrică din sursele regenerabile, cu sau fără instalații de stocare, care contribuie la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2030 (PNIESC).
Solicitanți eligibili
La momentul contractării solicitanții sprijinului de ajutor de stat trebuie să aibă înscrisă în statutul societăţii, între altele, activitatea privind producerea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: "Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat", clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică, după caz. Excepție vor face proiectele care prevăd capacități de producere a energie electrice în sistem off grid.

- Întreprinderile din sectorul agricol (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF[1], precum și cooperativele agricole[2] ori societățile cooperative agricole[3] care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro alimentare), societăți agricole[4], legal constituite;
- Întreprinderile din sectorul industriei alimentare (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF), legal constituite și înregistrate la ONRC;
- Organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI), constituite conform Legii nr. 138/2004 privind îmbunătățirile funciare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Solicitanții prezentei scheme de ajutor de stat prevăzuți la pct.a) și b) din sectoarele agricultură și industrie alimentară trebuie să aibă înscrise și autorizate, la momentul depunerii cererilor de finanțare, în statutul societăților și autorizate ONRC ca activități principale sau activități secundare, activități desfășurate în sectoarele menționate definite de următoarele coduri CAEN:
- a) COD CAEN 01 – Agricultura, vânătoare È™i servicii anexe
- b) COD CAEN 10 – Industria alimentară
- c) COD CAEN 11 – Fabricarea băuturilor
[1] Înființate și organizate conform OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări prin Legea nr.182/2016, cu modificările ulterioare.
[2] Înființate si organizate conform Legii nr.566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare.
[3] Înființate si organizate conform Legii nr.1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare
[4] Înființate în baza Legii 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificarile și completările ulterioare.
Acțiunile eligibile
În cadrul acestei proceduri de ofertare concurețială vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre acțiunile menționate mai jos:

Realizarea capacităților noi de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW)

Realizarea capacităților noi de producere de energie electrică, cu sau fără stocare, din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW);
Nu sunt eligibile proiectele de investitii care sunt propuse pentru a înlocui capacități mai vechi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solară și eoliană, proiectele ce vizează extinderi ale capacităților existente și nici proiectele care au prevăzut un autoconsum mai mic de 70% din energia electrică produsă prin capacitatea nou instalată.
Solicită consultanță
Solicită o consultanță personalizată și transformă-ți ideile în proiecte finanțate cu succes!
Activităţile eligibile
Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:
1. Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară;
2. Construcţii care fac obiectul proiectului de investiție pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană și solară);
3. Cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a instalaţiilor/echipamentelor pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
Cheltuielile cu echipa de management de proiect nu sunt eligibile.
Bugetul schemei de ajutor
Bugetul total estimat al schemei este de 500.000.000 euro, echivalent a aproximativ 2,5 miliarde lei și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare, pentru perioada 2023-2028. Bugetul mediu anual al schemei nu va depăși 150.000.000 euro, în cadrul fiecărei proceduri de ofertare concurențială fiind stabilit bugetul afectat procedurii concurențiale respective. Pentru sesiunea de depunere de cereri de finantare din 2024 bugetul propus este următorul:

Finanţarea se acordă în procent de maxim 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000.000 euro pe beneficiar.
Valoarea maximă a finanțării proiectelor
Intensitatea ajutorului de stat acordat din bugetul Fondului pentru Modernizare este de maxim 100% din costurile eligibile prevăzute în Anexa la Schema de ajutor de stat.
Pentru sesiunea aferentă anilor 2024 – 2025, valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este de maxim 100% din costurile eligibile în limita următoarelor valori Euro/MW:
a) Pentru energie eoliană
– 700.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv;
– 700.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW;
b) Pentru energie solară
– 650.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv;
– 550.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.
Condiții privind statutul terenului/clădirii
Solicitantul trebuie să facă dovada dreptului de folosință al terenului/clădirii pe care se realizează investiția (ex: act de proprietate/contract de concesiune/superficie/administrare, etc, ori a unui drept conferit de un contract de închiriere/comodat, etc asupra imobilului (teren și/sau clădire) unde se va face investiția, valabil cel puţin 5 ani de la data previzionată pentru efectuarea plății finale în cadrul proiectului. Acestea vor fi autentificate la notar și/sau înscrise în cartea funciară dacă legislația în vigoare impune. În plus, unde dreptul de proprietate nu este deținut de solicitant/beneficiar se va prezenta și acordul proprietarilor asupra terenurilor private unde accesul se face conform prevederilor Codului civil.
Îndeplinirea acestei condiții se va demonstra pe baza verificării unuia sau mai multor documente, după cum urmează:
– Extras de carte funciară, nu mai vechi de 30 de zile, în care este intabulat dreptul de folosință, care să probeze că imobilele (teren È™i/sau clădiri) sunt libere de orice sarcini (în sensul în care nu există niciun act sau fapt juridic care împiedică sau limitează, total sau parÅ£ial, exercitarea unuia sau mai multor atribute ale dreptului de proprietate, astfel încât proprietarul să poată realiza activitățile proiectului), că nu fac obiectul unor litigii în curs de soluÅ£ionare la instanÅ£ele judecătoreÅŸti cu privire la situaÅ£ia juridică, că nu fac obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun;
În situația în care panourile fotovoltaice/turbinele eoliene se instalează pe o clădire/teren care este grevată/grevat de ipotecă constituită în scopul realizării proiectului, aplicantul va depune, la contractarea proiectului, o scrisoare din partea instituției creditoare (banca) conform căreia aceasta este de acord cu realizarea investiției.
În cazul proiectelor ce vor fi amplasate pe terenuri agricole situate în extravilan, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, solicitanții vor prezenta în etapa de precontractare documente doveditoare privind clasa de calitate a terenului, respectiv studiul pedologic și agrochimic.
Pentru proiectele care vizează amplasarea investiției pe terenuri situate in extravilan de tip agricol, solicitantul are obligația să depună dovada scoaterii din circuitul agricol și autorizația de construire precum și un extras de carte funciară relevant, dar nu mai târziu de 1 an de la data încheierii contractului de finanțare sau, după caz, înainte de cererea de prefinanțare sau de prima cerere de rambursare.
– Plan de amplasament pentru imobilele pe care se propune a se realiza investiÅ£ia în cadrul proiectului (la depunerea Cererii de finanÈ›are)
– DeclaraÈ›ia unică a solicitantului privind condiÅ£iile pe care trebuie să le îndeplinească terenul/clădirea pe care se face investiÅ£ia la data depunerii cererii de finanÈ›are.
Condițiile minime obligatorii ale ajutorului de stat
Condițiile minime obligatorii ce trebuie respectate din punct de vedere al conformării cu prevederile legale referitoare la ajutorul de stat sunt următoarele:
Condițiile minime obligatorii ce trebuie respectate din punct de vedere al conformării cu prevederile legale referitoare la ajutorul de stat sunt următoarele:
a) Ajutorul nu se acordă unei întreprinderi care se află în dificultateîn conformitate prevederile art. 2 18 din Regulament, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situației prevăzute la art. 1 alin. (4) lit. c din Regulament.
b) Efectul stimulativ şi principiul demarării lucrărilor.

Documente obligatorii la depunerea Cererii de finanțare
Colaborarea cu Athena Consulting înseamnă mai mult decât suport tehnic – înseamnă un parteneriat real. Avem o echipă formată din experÈ›i pasionaÈ›i È™i dedicaÈ›i, care aduc în proiectele tale nu doar cunoÈ™tinÈ›e, ci È™i înÈ›elegere profundă a provocărilor È™i oportunităților din diverse industrii.Â
Cererea de finanțare și anexele acesteia completate conform instrucțiunilor din ghidul programului.
Studiul de fezabilitate (nu mai vechi de 2 ani) elaborat în conformitate cu prevederile H.G. nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare (din echipa de elaborare a studiului de fezabilitate va face parte obligatoriu personal autorizat de către ANRE în domeniul instalațiilor electrice).
Bugetul aprobat al întreprinderii și documentele specifice în funcție de forma de organizare a solicitantului, care dovedesc realizarea demersurilor pentru includerea în bugetul întreprinderii, respectiv Hotărâre AGA/CA/altele asemenea care să angajeze solicitantul, după caz, privind aprobarea finanțării cheltuielilor neeligibile din proiect, aprobarea fluxului financiar pentru implementarea proiectului şi aprobarea contravalorii cheltuielilor altele decât cele eligibile.
Certificatul constatator al solicitantului eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerţului sau adeverință privind înscrierea în Registrul Național al Organizațiilor de Îmbunătățiri Funciare a solicitantului, în cazul OUAI-urilor.
Actul constitutiv, Actul de înființare/Statutul sau documente echivalente, valabile la data depunerii documentelor însoţitoare ale cererii de finanțare.
Documente privind amplasamentul pe care se face investiția:
- Extras de carte funciară, nu mai vechi de 30 de zile, în care este intabulat dreptul de folosință, dacă este cazul și probează faptul că imobilele (teren și/sau clădiri) sunt libere de orice sarcini (în sensul în care nu există niciun act sau fapt juridic care împiedică sau limitează, total sau parţial, exercitarea unuia sau mai multor atribute ale dreptului de proprietate, astfel încât proprietarul să poată realiza activitățile proiectului), că nu fac obiectul unor litigii în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti cu privire la situaţia juridică, că nu fac obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun;
- Documentul/Înscrisul care atestă dreptul de folosință asupra terenului/imobilului (ex: act de proprietate/contract de concesiune/superficie/închiriere/administrare etc.) valabil cel puţin 5 ani de la data previzionată pentru efectuarea plății finale în cadrul proiectului. În plus, unde dreptul de proprietate nu este deținut de solicitant se va prezenta și acordul proprietarilor asupra terenurilor private unde accesul se face conform prevederilor Codului civil;
Este interzisa modificarea amplasementului investitiei.
Plan de amplasament pentru imobilele pe care se propune a se realiza investiţia în cadrul proiectului.
Copia documentului de identitate al reprezentantului legal al solicitantului.
Buletinul Procedurilor de Insolvență, Registrul situaţiilor de insolvenţă al Administraţiei Judeţene a Finantelor Publice locale, alte documente specifice, după caz, fiecărei categorii de solicitanți.
Graficul de eşalonare a datoriilor către bugetul consolidat (în cazul în care beneficiarul figurează cu datorii restante fiscale).
Alte documente care demonstrează eligibilitatea solicitantului și a proiectului, astfel cum sunt descrise în Anexa la Cererea de Finanțare și în prezentul Ghid, în secțiunile specifice.
Criteriile de eligibilitate ale solicitantului
Solicitanții trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de natură instituţională, legală şi financiară:
- se încadrează în categoria beneficiarilor eligibili
- îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii
– sunt legal constituiÅ£i È™i înregistraÈ›i la ONRC din România sau sunt constituiÈ›i în conformitate cu prevederile Legii îmbunătățirilor funciare 138/2004, republicată, cu modificările È™i completările ulterioare;
– nu sunt în incapacitate de plată/în stare de insolvenţă, conform prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenÅ£ei ÅŸi de insolvenţă, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, după caz;
– nu sunt în stare de insolvență, faliment, lichidare, nu au afacerile conduse de un administrator judiciar sau activităţile lor comerciale nu sunt suspendate ori nu fac obiectul unui aranjament cu creditorii sau sunt într-o situaÅ£ie similară cu cele anterioare, reglementată prin lege, ori nu fac obiectul unei proceduri legale pentru declararea lor în stare de insolvență, faliment, lichidare, conducerea afacerilor de un administrator judiciar;
– ÅŸi-au îndeplinit obligaÈ›iile de plată a impozitelor, taxelor ÅŸi contribuÅ£iilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat sau, în cazul în care figurează cu datorii fiscale restante, solicitantul își ia angajamentul să prezinte la contractare graficul de eÈ™alonare a datoriilor către bugetul consolidat;
– nu sunt declaraÈ›i într-o situaÅ£ie gravă de încălcare a prevederilor legislaÅ£iei privind achiziÅ£iile publice ÅŸi/sau a obligaÅ£iilor asumate printr-un contract/acord de finanÅ£are din fonduri publice;
– solicitantul/reprezentantul legal al solicitantului nu are înscrieri de natură economico-financiară în cazierul judiciar ;
– nu fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Consiliului ConcurenÅ£ei, a Comisiei Europene, a unui furnizor/administrator de ajutor de stat sau a instantei, prin care un ajutor de stat/de minimis a fost declarat ilegal ÅŸi incompatibil cu piaÅ£a internă;
– demonstrează capacitate tehnică È™i financiară pentru susÈ›inerea activităților proiectului;
– nu se încadrează în categoria întreprinderilor aflate în dificultate.
Evaluarea tehnico-economică - Criteriile de selecție
Evaluarea tehnico-economică va fi realizată dupa criterii de punctare precizate mai jos, iar cererile vor fi ordonate in ordinea punctajului. Cererile cu punctajul cel mai mare, in limita bugetului programului, vor fi finantate.
Pentru criteriul de selecție C 1 Acordarea punctajului se va face:
- Valoarea cea mai mică a ajutorului de stat solicitat (Euro/MW) - 70 pct
- Valoarea cea mai mare a ajutorului de stat solicitat (Euro/MW) - 0 pct
- Valorile intermediare ale ajutorului de stat solicitat (Euro/MW) se calculează conform ecuației dreptei:
ax + b = y, unde:
x este valoarea ajutorului de stat solicitat y este punctajul obținut
a și b sunt coeficienții dreptei, care se vor calcula înlocuind valorile x și y în ecuația dreptei după cum urmează;
- Când x este valoarea maximă a ajutorului de stat solicitat, y este 0
- Când x este valoarea minimă a ajutorului de stat solicitat, y este 70 puncte
Cuantumul ajutorului de stat solicitat per MW instalat se raportează la capacitatea instalată de producție (Euro/MW instalat). Valorile maxime eligibile sunt menționate la articolul 12 alin. 1 litera c) din Schema de Ajutor de Stat.
Pentru determinarea procentului de autoconsum se va proba prin Auditul electroenergetic si se puncteaza astfel:
2.1 Producția de energie obținută în urma investiției este utilizată de către beneficiarul sprijinului într-un procent din intervalul peste 90 % și până la 100 % (inclusiv) (>90% și ≤ 100%) | 10.00 |
2.2 Producția de energie obținută în urma investiției este utilizată de către beneficiarul sprijinului într-un procent din intervalul peste 80 % și până la 90 % (inclusiv) (>80% și ≤ 90%) | 5.00 |
2.3 Producția de energie obținută în urma investiției este utilizată de către beneficiarul sprijinului într-un procent din intervalul peste 70 % și până la 80 % (inclusiv) (>70% și ≤ 80%) | 0.00 |
Proiectele care prevăd în cadrul investiției și capacitate de stocare care poate stoca minim energia produsă de capacitatea de producere de energie (la puterea ei nominală) instalată prin proiect timp de 12 minute. Punctaj: 10 puncte.
In functie de domeniul de activitate pentru care se solicita finantare, solicitantii sunt punctati astfel:
OUAI | 10.00 |
CAEN 01 | 7.00 |
CAEN 10 | 5.00 |
CAEN 11 | 2.00 |
În cazul proiectelor cu același punctaj, departajarea acestora, se face în funcție de valoarea totală a proiectului de investiții - prioritate primesc proiectele cu valoarea totala (eligibilă și neeligibilă) cea mai mare.

Fonduri europene
Programe in domeniul energiei sustenabile. Digitalizare. Agricultura.
Programează o întâlnire!
Obține succesul cu fondurile nerambursabile!
Descoperă oportunitățile de finanțare care îți pot transforma afacerea! Contactează-ne acum pentru o consultanță personalizată și lasă-ne să te ghidăm pas cu pas în accesarea fondurilor nerambursabile.